Šampaňské víno

Pojem, který je synonymem pro oslavy, zná pravděpodobně každý. Avšak ne všichni se do CHAMPAGNE zamilují na „první sklenku“. Někdo musí zkusit druhou nebo i třetí, která zažehne jeho vášeň pro tato charekteristická vína. Ta ale pak obvykle zůstává na celý život. Champagne je unikátní a lehce rozeznatelné od ostatních šumivých vín pro svoji nedostižitelnou intezitu, mineralitu, délku chuti a také typické složení odrůd, které se v Champagne pěstují. Vinaři v Champagne produkují několik druhů a stylů vín. Základní rozdělení můžeme shrnout na neročníková, ročníková, rosé, jedno-odrůdová šampaňská vína a prestižní cuvée. Dále se pak vína rozdělují podle obsahu cukru, resp. množství dosážního likéru.

Koupit

Šampaňské víno z Champagne

Na charakter šampaňského vína má vliv mnoho faktorů, které poměrně zásadně ovlivňují výraz jeho aroma, chuti i intenzity. Nejdůležitějšími jsou použité odrůdy a jejich směsi (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier). Dále pak původ hroznů z pěti možných oblastí Champagne. Velkou roli zde samozřejmě hraje též způsob výroby, doba ležení na kvasinkách a umění jednotlivých vinařů a sklepmistrů.

Více informací

Druhy a styly šampaňského vína

Neročníkové šampaňské (Non Vintage)
U neročníkových šampaňských vín se neuvádí ročník. Většinou se jedná o základní vína, které mají vyjadřovat styl a charakter konkrétního šampaňského domu. Obvykle obsahují vína z předchozího roku a také tzv. reservní vína. Někdy je tento poměr i 50% starších vín. Cílem je smísit základní vína tak, aby měl výsledek stálou a stejnou kvalitu každý rok, a aby bylo víno ihned možné konzumovat. To, že jsou ihned připravena k pití, však neznamená, že některá nemají dlouhodobější potenciál. Vždy záleží na konkrétní směsi a podílu starších vín.

Ročníková vína (Vintage)
V Champagne veškeré použité hrozny pro výrobu ročníkového vína musí pocházet z daného roku. Některé domy vyrábí ročníkové šampaňské každý rok, jiné jen pokud má ročník dostatečnou kvalitu. Ročníkové šampaňské je obvykle výsledkem pečlivého výběru vín z daného roku. Díky tomu, že neobsahuje žádná reservní vína z předchozích let, trvá u ročníkového vína zpravidla delší dobu, než dosáhne svého vrcholu. Tato vína zrají delší dobu na kalech a nejčastěji dosáhnou své nejlepší kvality sedm až deset let po sklizni. I když to už se jedná spíše o otázku osobního vkusu.

Rosé
Pro výrobu rosé champagne se využívá více metod. Většina růžových šampaňských se vyrábí přidáním malého množství tichého červeného vína. Další náročnější způsoby výroby růžových vín jsou macerace a tzv. krvácení, kdy se barva a charakteristické látky dostávají do vína ze slupek tmavých hroznů v průběhu vinifikace. Obvykle obsahují vyšší podíl Pinot Noir. Jedná se o vína ovocnějšího typu, najdeme však i lehčí šampaňská rosé s vyšším podílem Chardonnay. Růžová šampaňská mohou být jak ročníková, tak Non-Vintage.



Blanc de Blancs
Blanc de Blancs (bílé z bílých) označuje bílé šampaňské získané z bílých hroznů. V tomto případě se jedná především o odrůdu Chardonnay. Tato šampaňská mají obvykle velký dlouhodobý potenciál. U některých se může zdát, že jako mladá nemají dostatek ovocné chuti. S věkem se však rozvíjejí a získávají aroma pečeného chleba a ořechů. Jiná z těchto vín, z teplejších oblastí Champagne, mají mnohem více chuti tropického ovoce a jsou nejlepší, když jsou mladá. Obecně se jedná o vína spíše středně plná až lehčí, s květinovými a citrusovými tóny. I Blanc de Blancs šampaňské může být jak Vintage tak neročníková.
 

Blanc de Noirs
Tento termín označuje bílá vína získaná z tmavých hroznů. Obvykle obsahují vyšší podíl Pinot Noir doplněný Pinot Meunier, často však vinaři vyrábí 100% Pinot Noir, vyjímečně pak 100% Pinot Meunier. Velkou roli hraje dovednost vinaře. Šampaňská vína jejichž složení je minimálně z 95% jedné odrůdy se také nazývají "Cépages". Obecně se Blanc de Noirs vyznačují plnějším tělem a ovocnějším charakterem.

 

Kategorie podle zbytkového cukru
Na obsahu cukru hraje roli podíl dosážního likéru po degoráži. 

Brut Natur: do 3g/l 

Extra Brut: 3-6 g/l  

Brut: 6-12 g/l

Extra Dry: 12-17 g/l

Sec: 17-32 g/l

Demi Sec: 32-50 g/l

Doux: více než 50g/l