Vína vhodná pro archivaci

K archivaci volíme vína založená na odrůdách Pinot Noir nebo Chardonnay, obě tyto odrůdy velmi dobře stárnou. Vhodná jsou vína ročníková, u kterých hrozny pocházejí z jednoho konkrétního roku. U neročníkových vín mohou směsi obsahovat i vína starší, v menším podílu třeba i vína 20-30 let stará, proto již nejsou k další archivaci vhodná. (Přesto se ve většině případech i neročníková vína v kratším časovém horizontu mohou vyvinout ve víno zajímavější, než jaké bylo při vpuštění na trh.) Pro delší archivaci však zásadně volíme vína ročníková, z co možná nejkvalitnějších hroznů, ideálně tzv. Prestige Cuvée u nichž hrozny obvykle pocházejí z vinic klasifikace Grand případně Premier Cru.

Koupit

Šampaňské R.D.

Zvláštním typem "staršího" šampaňského vína jsou takzvaná R.D. (Recently Disgorged). Jde o vína, která zrají mnohem delší dobu na kvasničních kalech přímo v láhvi ve sklepech domů. Degoráž (odstranění kalů) u nich probíhá později než je tomu u klasických šampaňských vín, často až po 10ti-15ti letech. Poprvé víno tohoto druhu představila ​​​​​​Madame Bollinger v roce 1961 na ročníku 1952 Bollinger La Grande Année.

Více informací

Podmínky pro archivaci šampaňského vína

Stejně tak jako u tichých vín, i šampaňská vína potřebují mít pro svůj ideální vývoj zajištěny vhodné podmínky. Jsou jimi stálá teplota 10-12°C  (s minimálními teplotními výkyvy) a vlhkost vzduchu okolo 80% (pro zamezení nadměrnému vysychání korku a nepatřičné oxidaci vína), čemuž zabraňuje též poloha lahve ve vodorovné poloze. Pro archivaci šampaňských vín je též vhodné používat domácí vinotéky.