Vstupem na tyto stránky prohlašuji, že je mi více jak 18 let.
Bruno Paillard - Jak se zrodil se sen: První víno N.P.U. - Nec Plus Ultra 1990 vzniklo z touhy vytvořit to nejlepší možné šampaňské. Snažili jsme se pomocí všech našich schopností a znalostí vyvinout model dokonalosti. Toho bylo možné dosáhnout pouze s využitím dokonalých ingrediencí. Pustili jsme se tedy do díla, úzkostlivě jsme naplánovali podmínky, vybavení a procedury požadované pro vznik výjimečného šampaňského. Během každého kroku vývoje byly pečlivě realizovány. Tak se zrodil sen Nec Plus Ultra. Prvním požadavkem byl výjimečný ročník. Očekávali jsme jej trpělivě a mezitím vyvíjeli a zdokonalovali výrobní postup. Konečně nastal rok 1990, vynikající ročník, který překonal i předchozí dva ročníky 1989 a 1988, které byly samy o sobě významné. Ročník 1990 byl obdařen dlouhým, chladným obdobím dozrávání. Tyto dokonalé podmínky měly za následek vyvážené a zdravé ovoce, které přineslo příslib dlouhověkosti. Hrozny tak dosáhly opravdu excelentní kvality. Ze 320 crus oblasti Champagne se pouze 17 vesnic honosí označením Grand Cru - hrozny vybrané pro N.P.U. byly ručně sbírány pouze v 7 z nich. Ovoce proto nebylo výjimečně kvalitní pouze díky fantastickému ročníku, ale navíc také díky jeho výběru z nejlepších vinic. Jak je v domě Bruno Paillarda pravidlem, bylo použito pouze první, nejčistší lisování. Ale stěžejním rozdílem vína N.P.U. - Nec Plus Ultra Cuvée oproti ostatním je to, že toto víno kvasilo v malých dubových soudcích, ve kterých potom stálo ještě dalších 9 měsíců. Během této doby získalo svou komplexnost a lehce dubové aroma, které charakterizovalo šampaňská vína v dávných dobách. V červenci roku 1991, tedy v následujícím létě po sklizni, se uskutečnilo scelování 62 vybraných sudů - směsi 50 procent Chardonnay a 50 procent Pinot Noir. Víno bylo poté stočeno do 17 755 lahví. Druhá fermentace proběhla téměř okamžitě. Následovalo dlouhé zrání v naších chladných sklípcích při konstantě udržované teplotě 10,5°C. Zde lahve zůstaly 9 let až do odkalení, jehož datum se objevuje na zadní etiketě. Obsah cukru je jako vždy u Bruno Paillarda velice nízký. U vína N.P.U. - Nec Plus Ultra Cuvée je ještě snížen na naprosté minimum, je stěží patrný. Než byly lahve vpuštěny na trh, vrátily se do sklípku na dalších 18 měsíců zrání. Ochutnávání vynikajícího šampaňského je samo o sobě velikou chvilkou. Toto víno si mžete vychutnat jako aperitiv, nebo k jídlu (s výjimkou kořeněných a sladkých pokrmů). Ti, kteří chtějí studovat jeho nuance a celkovou komplexitu, by jej měli ochutnávat se suchary. N.P.U. je úžasným výsledkem desetileté práce. Abyste si mohli vychutnat jeho bohatost, pozorujte jej nejprve ve sklenici, potom zhodnoťte množství jeho jemných vůní. A nakonec jej pro ten nezapomenutelný zážitek ochutnejte. Aktuální ročník 2002/2003.
Producent | Bruno Paillard |
Název vína | N.P.U. Nec Plus Ultra |
Druh & Styl | Brut , Vintage , Prestige Cuvée |
Objem | Standard Bottle 0,75 l |
Ročník | 2002 |
Odrůdy | Chardonnay , Pinot Noir |
Obsah alkoholu | 12 % |
V lednu 1981 Bruno Paillard, vyzbrojený ničím jiným než smyslem pro odhodlání, prodal svůj sběratelský Jaguar, aby naplnil svůj sen a založil společnost. To se mohlo zdát jako šílenství v oblasti, která neviděla nový šampaňský dům za téměř století, a která byla charakterizována konzervativním přístupem. Tento mladý průkopník šampaňského však byl odhodlán dosáhnout svého snu, který se mu beze sporu naplnil.
Více informací